5. sınıf bilişim teknolojileri testi çöz

5. sınıf bilişim teknolojileri testi ile öğrencilerimiz ders konuları hakkında bilgilerini pekiştirmek ve sınav öncesi hazırlık yapabilecekler. Teknoloji haberleri olarak sizler için bir test hazırladık. Bilişim teknolojileri günümüzde çok önemli dersler arasında yer almaktadır. Çünkü günümüz bilgi toplumu çağının da ötesine geçen ağ toplumunda teknolojinin yeri çok büyük. Bu alanda yetiştireceğimiz öğrencilerin topluma ve ülkeye katkısı çok

5. sınıf bilişim teknolojileri testi ile öğrencilerimiz ders konuları hakkında bilgilerini pekiştirmek ve sınav öncesi hazırlık yapabilecekler. Teknoloji haberleri olarak sizler için bir test hazırladık. Bilişim teknolojileri günümüzde çok önemli dersler arasında yer almaktadır. Çünkü günümüz bilgi toplumu çağının da ötesine geçen ağ toplumunda teknolojinin yeri çok büyük. Bu alanda yetiştireceğimiz öğrencilerin topluma ve ülkeye katkısı çok fazla olacaktır. Bu dersin iyi anlaşılması, öneminin bilinmesi için velilerimize ve öğretmenlerimize büyük işler düşmektedir. Peki bu alanda kendini geliştirmek isteyen öğrenci arkadaşlarımız neler yapabilir ? Öncelikle müfredat konusunda belirlenen derslere çok iyi hazırlanmalılar. Burada alacakları temel eğitim onların yaş grubu için büyük önem taşıyor. Çünkü  bilişim teknolojileri alanında temel kavramların bilinmesi oldukça önemli.

Bunun dışında ders içinde edinilen pratik bilgileri de sosyal hayatta pratik ile pekiştirmeleri gerekir. Bunu evde anne ve babalar çocuklarına belli başlığı eğitimleri vererek gerçekleştirebilirler. Ayrıca internette bilişim teknolojileri dersi ile ilgili bir çok sunum ve eğitici videolar bulunmaktadır. Öğrencileri biz de bu alanda destekliyoruz. Teknoloji konusunda kafasında soru işareti olan, yeni bilgiler öğrenmek isteyen, web siteleri hakkında pratik yapmak isteyen öğrencilere kapımız daima açık. Bizimle iletişime geçerek kafanıza takılan her türlü soruyu bizlere sorabilirsiniz. Bilgi teknolojileri dersini temel olarak öğrendikten sonra ileri aşama derslere geçiliyor. İlerleyen sınıflarda bu dersleri alan öğrenciler eğer ilgi duyarlarsa bu alanda kendilerini geliştirebilirler. Peki teknoloji alanına ilgisi olan öğrenciler neler yapabilir ? Öncelikle yazılım konusunda kendilerini geliştirmeliler.

Yazılım öğrenen kişiler gelecekte önemli pozisyonlarda çalışabilirler. Örnek verecek olursak mobil programlama alanında kendilerini geliştirebilirler. Android ve İOS uygulamalarını yazabilirler. Tabi bu aşamaya gelebilmek için öncelikle eğitim almak gerekiyor. Veliler bu konuda çocuklarını gerekli kurslara yönlendirirlerse, küçük yaşlardan itibaren temel bilgi düzeyinden başlayarak, ileri seviyeye kadar çocuklarını geliştirebilirler. Eğitim konusunda maddi imkanı bulunmayan veliler için ise internette belli başlı videolar var. Bu videolardan gerekli eğitimleri hem sizler hem de çocuklarınız alabilir. Bilişim teknolojileri dersi notlarını okumak isteyen arkadaşlar5. sınıf bilişim teknolojileri konu anlatımı yazımızdan faydalanabilirler. Ayrıca Matematik sınavına hazırlanan arkadaşlar ise  5. sınıf matematik 1. dönem 2. yazılı soruları konumuzdan hazırlanan testleri çözebilirler.

 

5. sınıf bilişim teknolojileri testi çöz

 

 

1. Melis’in dedesi elinde eski fotoğraflarla gelir: “Kızım, benim gençlik yıllarımda çektirdiğim bazı fotoğraflarım var, bunları bilgisayara aktarabilir misin?”

Melis:“Tabi Dedeciğim”
Acaba Melis, dedesinin fotoğraflarını bilgisayara aktarmak için hangi donanım birimini kullanmıştır?
A) Yazıcı         B)Tarayıcı         C) Ekran Kartı           D) Hoparlör

2. Ali öğretmen öğrencilerine bilgisayarlarındaki dosyaların boyutunun ne kadar olduğunu sormuştur. Öğrencilerinden İlker 24 GB olduğunu, Hülya 526 MB olduğunu, Ozan 1 GB olduğunu söylemiştir.
Çocukların en fazla dosyası olandan en az dosyası olana doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) İlker – Hülya – Ozan
B) Ozan – Hülya – İlker
C) Hülya – İlker – Ozan
D) İlker – Ozan – Hülya

 

3. “Bir bilgisayar ……………….. ve ……………………. olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bilgisayarın elle tutulabilen gözle görülebilen bütün parçalarına ……………… denir. ”
Yukarıdaki cümledeki boşluklar aşağıdaki hangi üç kelime ile tamamlanmalıdır.

A) Donanım – yazılım – donanım
B) Anakart – sabit disk – yazılım
C) Klavye – monitör – anakart
D) Yazılım – sistem birimi – donanım

 

4. Aşağıdaki şifrelerden hangisi diğerlerine göre kırılması zor (güvenli) olan şifredir?

A) 1905Nedime      B) 4444uvyz      C) 654321     D) nedi85*Y

5. Telefonla sizi arayan biri polis olduğunu, kimlik bilgilerinizin bir terör örgütü tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söyledi. Sizi bu durumdan ve cezadan kurtarabileceğini, bunun için belirttiği adrese veya banka hesabına para göndermenizi söyledi. Bu durumda aşağıdakilerden hangisini yapmanız doğru ve güvenli olur?

A) İstediği parayı hemen yatırırım.
B) Banka bilgilerimi ve şifrelerimi söylerim.
C) Polis karakoluna gidip doğruluğunu sorarım.
D) İnanmayıp onu dövmek için verdiği adrese giderim

6. Türkiye’de kullanılan e-Devlet site adreslerinde aşağıdaki uzantı ve kısaltmalardan hangileri bulunur?

A) “.gov” , “.tur” B) “.gov”, “.tr”
C) “.com” ,”tr” D) “.com”, “tur”

7. “www.kulturcocuk.gov.tr” adresinde “alan adı” hangi bölümdür?

A) www         B) kulturcocuk         C) gov         D) tr

8. Bilgisayarda bir bilgisayar ağına bağlanmamızı sağlayan kart aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ses Kartı            B) Anakart             C) Ethernet Kartı            D) Ekran Kartı

9. Aşağıdakilerden hangisi bir depolama birimi değildir?

A) Sabit disk            B) İşlemci             C) Hafıza kartı               D) CD

 

 

 

—————————————————————————————————————–

1- İnternette görüntülü konuşma amacıyla kullanılan bilgisayar donanımı hangisidir?
A) Yazıcı

B) Ekran

C) Web kamerası

D) Tarayıcı

 

2- Bilgisayarın elle tutulabilir ve gözle görülebilir olan kısmına ne ad verilir?
A) Donatım

B) Donanım

C) Uygulama yazılımı

D) Sistem yazılımı

3Bilgisayardaki tüm işlemlerin yapıldığı dahili donanım birimi hangisidir?
A) Ram

B) İşlemci

C) Sabit disk

D) Anakart

 

4- Hangi yazılım sistem yazılımıdır?
A) Google Chrome

B) Windows 8

C) Paint

D) Avira Antivirüs

 

5- Hangisi dahili donanım birimidir?
A) Anakart

B) Kasa

C) Ekran

D) Tarayıcı

 

6- İnternete bağlanmamızı sağlayan donanım birimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ses kartı

B) Anakart

C) İşlemci

D) Modem

 

7- Bilgisayarın çalışma hızını belirleyen donanım birimleri hangileridir?
I- Anakart

II- Ram

III- işlemci

IV- Güç Kaynağı

A) III VE IV

B) I II VE IV

C) II VE III

D) II VE IV

 

8- Müzik dinlemek için kulanılan uygulama yazılımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Winamp

B) Paint

C) Microsoft Powerpoint

D) Windows Word

 

9- Aşağıdaki uygulama yazılımlarından hangisi yanlış eşleştirilmiştir?
A) Paint- resim programı

B) Mozilla Firefox- internet tarayıcısı

C) Eset Nod 32- antivirüs yazılımı

D) Microsoft Word- sunum programı

 

10- Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bir sistem yazılımıdır?
I-Google Chrome

II- İnternet Explorer

III- Windows XP

IV- Adobe Photoshop

A) I ve III

B) Yalnız III

C) I ve II

D) III ve IV

 

1.Test Cevapları : 1-C 2-b 3-b 4-b 5-a 6-d 7-c 8-a 9- d 10-b

 


 

 


 

Bir Excel sayfasında satırlar aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir ?

a) Şekiller     b) grafikler    c) renkler   d)rakamlar

 

 

Bilgisayarınıza veya dosyalarınıza zarar verebilecek web sitelerini önlemek için yasak siteler bölgesinde güvenlik ayarlarımızı hangi düzeyde tutmalıyız

a)  Orta             b) düşük              c)yüksek        d)hiçbiri

 

Her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları ve analizleri yapma imkanı sunan uygulama programı aşağıdakilerden hangisidir.

a)  Paint                          b)Excel                                c)msn                        d)skype

 

 

Bilgisayarda görüntüyü izlememize yarayan donanım birimi aşağıdakilerden hangisidir?

a)Ekran kartı               b)Ekran                       c)Anakart                         d)İşlemci

 

 

Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarda olmak zorundadır?

a)Hoparlör                  b)Yazıcı                  c)İşlemci               d)  Cd-Dvd Sürücü

 

Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar için söylenemez?

a)  Matematiksel işlemleri çok hızlı yapar

b)  Yaptığı işlemleri saklar

c)  Sakladığı işlemleri istenildiğinde geri verir

d)  Bilgisayar sadece belirli işlemeleri hızlı yapar

 

Kullanıcıların dilediği konularda yazılar yazabildiği internet günlüğü olarak da adlandırılabilen kişisel internet sayfalarına ne denir?

a)  İşbirlikli Yazarlık          b)  Çoklu Ortam Araçları             c)Blok                       d)Etiketleme

 

 

İçeriğinin kullanıcıların katkılarıyla oluşturulduğu bilgi paylaşım yöntemine ne denir?

a) İşbirlikli Yazarlık

b) Çoklu Ortam Araçları

c) Etiketleme

d)  Blog

 


 

1. Dosyanın ismini değiştirmek için kullanılan kısayol tuşu aşağıdakilerden hangisidir?  (5 puan)

A) F1         B) F2         C) ESC            D) Enter

 

2. Büyük harf küçük harf değişimini sağlayan tuş aşağıdakilerden hangisidir? (5 puan)

A) Space              B) Enter                    C) Caps Lock                 D) Delete

 

3. Bilgisayarda yazı yazmanızı sağlayan donanım aşağıdakilerden hangisidir? (5 puan)

A) Fare                    B) Hoparlör                C) Klavye           D) Monitör

 

4. Aşağıdakilerden hangisi F1 tuşunun görevidir? (5 puan)

A) Yardım penceresini açar.
B) Klasör veya dosyanın ismini değiştirir.
C) Programdan çıkmamızı sağlar.
D) Bilgisayarı kapatır.

 

5. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayardaki bilgilerin saklandığı aygıtlarından birisi değildir? (5 puan)

A)Flash Disk                  B) Sabit Disk                C) Hoparlör               D) CD-Rom

 

6. Üniversiteyle ilgili kurumlar için kullanılan website adresi aşağıdakilerden hangisidir? (5 puan)

A) Com           B) Mil              C) k12                  D) Edu

 

 

8. Nilay’ın abisi Erzurum’da askerlik yapmaktadır. Nilay ve ailesi ise Manisa’da yaşamaktadır. Nilay abisini çok özlediği için sık sık onunla telefonda konuşmaktadır. Ancak Nilay abisi ile internet üzerinden görüntülü olarak konuşmak istemektedir. Nilay ve abisinin internetten görüntülü konuşması için gerekli olan donanım hangisidir? (5 puan)

(………………………………………………………………………………….)

9. Askeri kurumları gösteren website adresi aşağıdakilerden hangisidir? (5 puan)

A) Edu            B) Gov                C) Mil                   D) Org

 

(Adware – Casus Yazılım – Solucan – Spam )

Yukarıdaki kelimeleri aşağıdaki uygun olan yerlere yazınız.

10. ……………….Yerel sürücüde ya da ağda kendini tekrar tekrar kopyalayan bir programdır.

11. ……………………..Kullanıcının izniyle veya izni dışında bilgisayara yüklenen ve bilgisayar hakkında bilgi toplayıp bunları uzaktaki bilr bilgisayara gönderen bir program türüdür.

12. Aynı mesajdan çok sayıda göndererek bir mail adresini, forumu boğmaya ………………denir.

13. Genel olarak ……………………bir program çalışırken sürekli reklam açan yazılımdır.

 

14.Virüslerden korunmak için neler yapmalıyız? (10 puan)

15.Bilişim Suçları nelerdir ? Örneklerle açıklayınız. (15 Puan)

16.Görsel – İşitsel İletişim Araçları Nelerdir ? Örnekler veriniz. (10 puan)

 

Soru Kaynakları : http://www.sorubak.com/5sinif-bilisim-teknolojileri-1donem-1yazili-sorulari-20172018-sorubak_155793.htm

admin
ADMINISTRATOR
PROFILE

Diğer Haberler

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır! (*) İşaretli alanları doldurun